Priemerný Slovák ročne vyhodí vyše 160 kg potravín

Dátum: 19. septembra 2017

Zdroj: Rádio Slovensko, Relácia: 12:00 Rádiožurnál, Dátum: 18.09.2017

Jaroslav BARBORÁK, moderátor
——————–
Priemerný Slovák ročne vyhodí vyše 160 kg potravín. V celej EÚ je to za rok okolo 90 miliónov ton. Odborníci hovoria, že suverénne najviac plytvajú domácnosti. Okrem zlého manažmentu pri nákupoch je to podľa nich aj preto, že mnohí si neuvedomujú význam dátumu spotreby a minimálnej trvanlivosti na obaloch potravín.

Zoltán RÁCZ, redaktor
——————–
V rebríčku tých, ktorí plytvajú potravinami, sú na prvom mieste domácnosti, tvoria vyše 50 % z celkového množstva vyhodených potravín. Ďalej sú to prvovýrobcovia, spracovatelia, prevádzky spoločného stravovanie a napokon obchodné reťazce. Dôvodom prečo domácnosti plytvajú je podľa Kataríny Fašiangovej zo Slovenskej aliancie moderného obchodu okrem zlého odhadu spotrebiteľov pri nákupoch potravín, slabé povedomie o dátumoch ktoré označujú spotrebu výrobkov.

Katarína FAŠIANGOVÁ zo Slovenskej aliancie moderného obchodu
Zákon o potravinách definuje potravinu ktorá je označená dátumom spotreby a potravinu ktorá je označená dátumom minimálnej trvanlivosti, už jednu sekundu po tomto dátume ako nebezpečnú a nemôže sa ďalej predávať. Čiže toto metie slovenských spotrebiteľov. Keď je tá potravina zabalená v neporušenom obale, nemá nejaké znaky nekvality alebo nebezpečnosti, tak treba ju dospotrebovať.

Zoltán RÁCZ, redaktor
——————–
Slovensko bolo poslednou európskou krajinou, v ktorej nemohli obchodníci darovať potraviny pred vypršaním spotreby či dátumom minimálnej trvanlivosti charite. Od Nového roka je to možné a podieľa sa na tom aj takzvaná Potravinová banka. Prezident banky Marco Urdzik hovorí, že už takto sprostredkovali asi do 10 ton potravín.

Marko URDZIK, riaditeľ Potravinovej banky Slovenska
——————–
Rozbieha sa to, len všetci musia byť na to pripravení. Z moje skúsenosti získavame takéto potraviny, my ich darujeme, len tí ľudia si niekedy myslia, že sú druhoradí. Že prečo oni majú dostávať tovar po dátume minimálnej doby trvanlivosti a to sa všetci musíme naučiť, že tieto potraviny, fakt im nič neni.

Zoltán RÁCZ, redaktor
——————–
Zároveň však šéf Potravinovej banky dodáva, že ponuka od darcov potravín nepostačuje na pokrytie požiadaviek charít, ktoré to potrebujú. Do darovania potravín sa zapájajú obchodníci aj napriamo. Podľa Aliancie moderného obchodu od roku 2013 darovali obchodníci charite potraviny za vyše 3 milióny eur. Zoltán Rácz, RTVS.