Ako ušetriť na potravinách po záruke? Veľký prehľad! Koľko vám vydržia dobroty a kedy už jedlo vyhodiť

Zdroj: cas.sk

Dátum: 01. augusta 2022

Zdroj: anc

Zdroj: anc

Už mesiac si môžeme kupovať aj potraviny po záruke! Do platnosti vstúpila legislatíva, ktorá takýto predaj umožňuje.

Maškrty, ktoré máte v chladničke či komore, môžete podľa odborníkov pokojne skonzumovať aj po minimálnej dobe trvanlivosti (MDT) a tým ušetriť v domácom rozpočte aj desiatky eur. Koľko vám vydržia jogurty, zemiaky či zelenina pri správnom uskladnení?!

Výrobcovia a obchody niekedy používajú rôzne formulácie pre dátumy spotreby. Dátumy, ktoré vidíme na etiketách potravín, však zvyčajne nesúvisia so skutočným znehodnotením potravín. Namiesto toho tieto dátumy skôr hovoria, ako dlho si jedlo zachová najlepšiu chuť a štruktúru. „Ak potraviny skladujeme a zaobchádzame s nimi správne, môžu totiž byť niekedy ešte dobré aj po dátume vytlačenom na obale,“ hovorí gastroenterológ Ladislav Kužela.

Jogurty aj týždeň po záruke

Chladené výrobky majú najčastejšie na etiketách dátumy spotreby. Obchody používajú tento dátum na to, aby vedeli, kedy majú odstrániť produkty z regálov. „Napríklad sa ukázalo, že mliečne výrobky sú dobré aj týždeň po dátume spotreby. Vajcia sa dokonca ukázali, že sú bezpečné ešte dlhšie,“ uvádza Kužela s tým, že jedlo je vhodné jesť pred dátumom spotreby pre jeho najlepšiu chuť a kvalitu.

Jedlo sa po tomto dátume síce úplne nepokazí, ale môže sa buď vysušiť, alebo nebude chutiť tak dobre. Treba vždy čuchom a zrakom skontrolovať či daná potravina nevykazuje známky pokazenia. „Keďže však v kontaminovaných potravinách sa dokážu rozmnožiť baktérie, vždy sa uistite, že potraviny skladujete správne,“ vysvetľuje Kužela.

Potraviny po MDT aj v obchodoch

Od 1. júla smú predávať potraviny po záruke aj obchody. Dovtedy ich museli buď vyhodiť alebo darovať charite. Teraz ich môžu ponúkať zákazníkom. „Táto zmena prinesie prospech najmä sociálne slabším ľuďom na Slovensku a súčasne zníži plytvanie potravinami,“ hovorí predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

V reťazcoch takéto potraviny zväčša ani teraz nenájdete. Nadšení týmto nápadom, naopak, nie sú výrobcovia, ktorí zásadne odmietali niesť zodpovednosť za takéto potraviny. „Oprávnene sa obávali možného ohrozenia dobrého obchodného mena. Podarilo sa presadiť, že za bezpečnosť dnes zodpovedá prevádzkovateľ,“ vysvetľuje hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Čo by ste mali vedieť

Aký rozdiel je medzi dátumami?

Dátum spotreby – týmto dátumom sa označujú potraviny, ktoré z mikrobiologického hľadiska rýchlo podliehajú skaze a z tohto dôvodu môžu po krátkom čase predstavovať bezprostredné nebezpečenstvo pre zdravie ľudí. Dátum minimálnej spotreby je dátum, do ktorého si potravina, ak je riadne skladovaná, uchováva svoje špecifické vlastnosti.

Ako sú označené potraviny po dobe záruky?

Takto predávané potraviny musia byť oddelene umiestnené od ostatných potravín a zreteľne označené, že ide o potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Všetky na jednom mieste, nie po celej predajni.

Ako dlho po dátume minimálnej spotreby budú môcť byť takéto potraviny v predaji?

Novelou sa neupravuje doba predaja potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Za bezpečnosť týchto potravín zodpovedá predajca, preto musí starostlivo zvážiť, ako dlho bude potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti predávať.

Sú takéto potraviny lacnejšie?

Áno, výšku zľavy si určí sám obchod.

Ktoré potraviny môžu byť takto predávané?

Všetky potraviny, ktoré majú označenie o dátume minimálnej spotreby. Čiže od pečiva cez konzervy, vajcia, maslo, mäso…

Kedy ich obchod môže predávať

• len ak sú bezpečné

• len vo svojich vlastných prevádzkach

• len konečnému spotrebiteľovi

• len ak sú zreteľne oddelené od ostatných potravín, pričom miesto predaja je zreteľne označené určitými údajmi

• najviac 45 dní od uplynutia dátumu minimálnej trvanlivosti

Kupujete jedlo po záruke?

Kedy vyhodiť jedlo?

Ladislav Kužela, gastroenterológ

Ak potraviny ležia pri izbovej teplote dlhšie ako 2 hodiny, vyhoďte ich. Po príprave jedla rýchlo uskladnite zvyšky, aby ste predišli kontaminácii. Dobré je taktiež udržiavať svoje kuchynské pulty a povrchy na prípravu jedla čisté. Ak jedlo neplánujete ihneď použiť, zmrazte ho. Baktérie nemôžu rásť pri teplotách pod bodom mrazu, takže mrazenie predlžuje trvanlivosť potravín.

Požadované údaje

informácia, že ide o potraviny, ktorým uplynul dátum minimálnej trvanlivosti

upozornenie, že chuťové alebo výživové parametre môžu byť zmenené

informácia o poslednom znížení predajnej ceny

Kedy to nie je možné

Druh sortimentu

nové potraviny

dojčenská výživa

potraviny na báze obilnín

detské potraviny

potraviny na osobitné lekárske účely

potraviny ako celková náhrada stravy na účely regulácie hmotnosti

konzumné vajcia a mäsové konzervy

s poškodeným alebo deformovaným obalom

Spôsob predaja

ďalším obchodom okrem vlastných prevádzok

na diaľku (cez internet)

Pozor!

Potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti sa nesmú používať ako zložky pri príprave jedla. Výnimku zo zákazu majú iba charitatívne organizácie.