NEWSLETTER

    http://www.podstudovatobchod.sk/

    SAMO je členom

    EuroCommerce logo RUZ logo
    Tlačové správy

    Ceny potravín rastú

    Zdroj: TV Markíza, Televízne noviny, 19:00, Dátum: 25.7.2018
    http://videoarchiv.markiza.sk/video/televizne-noviny/87109_televizne-noviny

    moderátorka:

    Máme síce jedny z najlacnejších potravín, ale ceny rastú rekordným tempom. V celej únii sa nám nikto nevyrovná.
    moderátor:
    Za prvý polrok tohto roka sa nám tak účty za nákup v super a hypermarketoch nepríjemne nafúkli.
    Marek Gudiak, redaktor:
    Fipronilová kauza, maslová a mliečna kríza, to všetko nie sú len mediálne témy, ale žiaľ realita, ktorú pocítili aj naše peňaženky. Výsledkom je, že ceny v supermarketoch od začiatku roka nepríjemne rástli. V priemere sme si za nákup potravín a nealka priplatili takmer 5,5 %. Tu vidíte, že takéto tempo rastu cien nemá žiadna krajina v únii.
    Eva Sadovská, analytička, Slovenské farmárske družstvo:
    Na Slovensku draželi v prvom polroku najmä maslo, vajcia, tam ten medziročný nárast bol až o štvrtinu, pomerne hore išli ale aj mliečne výrobky a ovocie, v priemere o 10 %, naopak zlacneli zemiaky a cukor.
    Marek Gudiak:
    Faktom je, že v Európe patríme stále medzi 7 krajín s najlacnejšími potravinami, no a hoci by aj zdražovanie pokračovalo rovnakým tempom, tak dobehnúť v účtoch za potraviny tie najvyspelejšie krajiny únie, by nám trvalo aj viac ako 10 rokov. Napriek tomu naši susedia z V4ky majú nielenže lacnejšie potraviny, ale zdražovanie v okolitých krajinách nebolo ani zďaleka také citeľné ako u nás. Takýto vývoj je len vodou na mlyn pre nákupnú turistiku.
    Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva (nom. SNS):
    Prvovýrobca, spracovateľ, obchodník, je potrebné sa pýtať obchodníkov, prečo k tomuto nárastu došlo.
    Katarína Fašiangová, predsedníčka Slovenskej aliancie moderného obchodu:
    Pohyby cien potravín sú prirodzené a na konečnú cenu vplýva viacero faktorov. Napríklad rastúce ceny od dodávateľov spôsobené vyššími cenami surovín alebo sezónnymi výkyvmi počasia pri ovocí a zelenine.
    Gabriela Matečná:
    Naše ceny, ktoré idú od nás poľnohospodárov, alebo potravinárov, sú stále na rovnakej úrovni, čiže poľnohospodári a potravinári nemajú väčší príjem.
    Katarína Fašiangová:
    Ďalšími faktormi vplývajúcimi na cenotvorbu sú aj výška DPH či rôzne úľavy a dotácie pre výrobcov v danej krajine. Navyše na cenotvorbu vplývajú aj rôzne iné legislatívne opatrenia, najnovšie vo forme príplatkov za prácu v noci a cez víkendy, ktoré sa dotknú najmä potravinárskeho dodávateľského reťazca: farmárov, výrobcov aj obchodníkov.
    Gabriela Matečná:
    Z nášho pohľadu jediné čo sa dá robiť, tak snáď zlepšiť konkurencieschopnosť našich produktov, ktoré sú, a to prostredníctvom zelenej nafty.
    Eva Sadovská:
    Očakávame, že v ďalšom polroku to tempo zdražovania spomalí, nakoľko už budú doznievať fipronilová, ale aj teda mliečna alebo maslová kríza.
    Marek Gudiak:
    Prognóza ekonómov e mierna, no stále je v hre faktor počasia. Takisto sa hovorí aj o zvýšenom dopyte Číny po európskom masle a mlieku, čo by mohlo ku koncu roka opäť zatriasť s cenami týchto výrobkov u nás.