Aj lacné potraviny vychádzajú draho: Boj s plytvaním jedlom musia potiahnuť domácnosti

Zdroj: euractiv.sk, Autor: Lucia Lauková

Dátum: 15. mája 2025

Zdroj: euroactiv.sk

Zdroj: euroactiv.sk

M. Krajčovič bol hosťom diskusie portálu EURACTIV Slovensko k téme proti plytvaniu potravinami, ktorá sa konala 10.5. v rámci podujatia Dobrý trh v Bratislave.

Záznam diskusie si môžete vypočuť na odkaze nižšie

Podľa Európskej environmentálnej agentúry sa v roku 2022 v Európskej únii vyhodilo viac ako 59 miliónov ton potravín. V prepočte na osobu je to 132 kilogramov ročne – a to je len priemer. Zodpovednosť je však nielen na veľkých reťazcoch, ktoré lákajú na akcie jedna plus jedna zadarmo.

Až 73 percent potravinového odpadu vzniká v domácnostiach [1], stravovacích službách a maloobchode.

Na druhej strane, kým sa množstvá jedla vyhadzujú, ceny potravín rastú. Podľa Eurostatu si vyše 42 miliónov ľudí v EÚ nemôže dovoliť [2] kupovať kvalitné jedlo vrátane mäsa, rýb alebo vegetariánskej alternatívy aspoň každý druhý deň.

Za každým vyhodeným jedlom sa tiež skrýva aj plytvanie pôdou, vodou, energiou a peniazmi. Z environmentálneho hľadiska ide o obrovský problém – odhadom tvorí potravinový odpad 16 percent emisií skleníkových plynov z celého potravinového systému EÚ. Prepočítané na peniaze ide o straty 132 miliárd eur ročne.

Iniciatívy, ako situáciu zmeniť, vznikajú už dlho. Od motivovaných susedov, ktorí sa delia o prebytky, cez organizácie distribuujúce potraviny sociálne slabším, či organizujúce vzdelávanie a informačné kampane pre verejnosť, až po obchody, ktoré prebytočný tovar darujú, alebo podporujú predaj aj esteticky nevyhovujúcich kusov ovocia či zeleniny.

Európska únia nezaostáva a je v týchto mesiacoch blízko prijatia záväzných cieľov – do roku 2030 chce znížiť [3] plytvanie o 10 percent v spracovateľskom priemysle a o 30 percent na úrovni predaja a spotreby. Sú tieto ciele realistické? A čo musíme urobiť, aby sa naplnili nielen na papieri, ale aj v praxi?

Vypočujte si diskusiu portálu EURACTIV Slovensko, v ktorej sa venujeme týmto aj ďalším otázkam:

Prečo stále tak plytváme jedlom?
Sú potraviny lacné alebo drahé? Výrobcovia sa sťažujú, že ceny sú nízke, politici, že ceny sú vysoké. Ako je to teda?
Ako sa darí znižovať odpad Slovensku v porovnaní so zahraničím?
Je v našich silách splniť európske ciele?

Diskutujú:

Martin Hojsík, podpredseda Európskeho parlamentu a poslanec za Progresívne Slovensko/ Renew Europe,
Zuzana Madajová, predsedníčka občianskeho združenia Free Food, ktoré sa venuje boju proti plytvaniu potravinami,
Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu, ktorá zastupuje najväčšie obchodné siete na Slovensku.