Ceny potravín neustále rastú. Okrem nich sú drahšie aj vyhľadávané darčeky na Vianoce

Zdroj: noviny.sk, Autor: Martina Karasová

Dátum: 01. decembra 2021

Ceny základných potravín neustále rastú. Zdražovanie je problémom pre mnohé rodiny a, samozrejme, dôchodcov. Zvlášť teraz pred Vianocami to na svojich peňaženkách pocítime. Vo veľkom vypekajú nielen bežné domácnosti, ale aj cukrári, pre ktorých je toto obdobie kľúčové.

„Vlani o takomto čase stálo maslo v akcii 1,09 eur, tento rok som našiel najlacnejšie maslo za minimálne raz takú cenu,“ konštatoval cukrár Marián Myjavec. „Začiatkom roka som kupoval kilo po 6 eur, teraz viac ako 10 eur stojí. Je to nárast aj o 80%,“ uviedol majiteľ rodinnej cukrárne Ján Blaško.

Dôchodcovia na Hornom Zemplíne ceny porovnávajú a mnohí napriek neľahkému zdravotnému stavu supermarkety obchádzajú, aby nakúpili čo najlacnejšie.“Hľadám. Aj o paličke, keď som. Kde je lacnejšie, tam idem,“ priznala Marika, jedna z nakupujúcich. Nekupujú nič extra, len to, čo naozaj potrebujú. Na konci mesiaca to v peňaženke cítia. „Pri všetkom, mliečne výrobky, maslo. Boli aj akcie, po 1,30,“ reagovala humenčanka Eva. Pod rast cien sa podpisuje inflácia, rast cien energií, no aj nedostatok surovín na európskom trhu. „Cena masla momentálne stúpa vďaka nedostatku mlieka a smotany nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. V súvislosti s pandémiou totiž klesol počet dojníc v Európe a momentálne sa to stretlo so zvyšovaním dopytu po masle v rámci európskeho trhu,“ informoval predseda Slovenskej aliancie moderného obchoduMartin Krajčovič. Medzi potraviny, ktoré zaznamenávajú v predvianočom období najvyšší nárast cien patria rožky, majonéza, kvasnice, jahodový džem a slepačie vajcia. „Priplatíme si o 5% viac. Čiže pri nákupe za 100 eur minulý rok, tento rok minieme 105 eur,“ vysvetlila analytička Wood&Company, Eva Sadovská. „Na Slovensku dnes reálne neexistuje žiadny výrobca potravín, ktorý by vedel vyrábať potraviny pri starých cenách. Nutne všetci riešia zvyšovanie odbytových cien v priemere o 10 – 20%,“ konštatovala Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory.