Koľko zaplatíme za veľkonočný nákup?

Zdroj: Nový Čas; Téma dňa, Autor: Martin Mitosinka

Dátum: 30. marca 2021

Zdroj: iStock

Zdroj: iStock

BRATISLAVA – Dobrá správa pred jarnými sviatkami! Za tohtoročný veľkonočný nákup zaplatíme menej ako pred rokom. Ale pozor, pokles cien potravín bol len dočasný a odborníci už teraz upozorňujú na blížiace sa zdražovanie. Zatiaľ sa však môžeme tešiť z toho, že pri porovnaní ceny nášho veľkonočného nákupu teraz a pred rokom ušetríme 2,2 %, respektíve 1,68 eura.

Za posledný rok najviac klesla cena mäsa, ovocia či zeleniny alebo nealko nápojov. Práve bravčové mäso však zaznamenáva výrazný nárast cien na burze, čo sa s oneskorením pár týždňov prejaví aj na pultoch predajní. Za očakávaným rastom cien potravín je však podľa odborníkov aj záujem z Číny. Výrobcovia nealka zase upozorňujú na očakávaný nárast cien z dôvodu záťaže v dôsledku recyklácie obalov a Martin Krajčovič zo Slovenskej aliancie moderného obchodu zdôrazňuje fakt, že agrosektor si „nevyboxoval“ žiadne peniaze z pripravovaného Plánu obnovy. K pomalému zdražovaniu pri niektorých komoditách už aj dochádza. „Na mesačnej báze sa zvyšujú hlavne ceny zeleniny, ovocia, vajec, mliečnych výrobkov a kuracieho mäsa,“ dodáva analytička 365.bank Jana Glasová. Vyššiu cenu majú hlavne plesňový syr o približne 7 %, kyslé mlieko o 3 % a mierne drahšie o 1 % sú aj tvrdé syry.

CENY KLESLI O 0,6 %

Eva Sadovská, analytička WOOD & Company

– Za tohtoročný veľkonočný nákup potravín by mohli Slováci zaplatiť menej ako vlani. Dôvodom sú nižšie ceny potravín a nealkoholických nápojov ako pred rokom, a to o 0,6 %. Oproti vlaňajšiemu roku platíme momentálne menej za ovocie a zeleninu, a to v priemere o päť percent. Medziročne je o 1,4 % lacnejšie aj mäso, pričom cenovky na bravčovom mäse sú nižšie ako pred rokom cca o 13 %.

ZLACNENIE NEALKA JE LEN DOČASNÉ

Lucia Morvai, Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd 

– Pokles cien nealkoholických nápojov považujeme za dočasný jav spôsobený predovšetkým vysokou konkurenciou maloobchodných predajcov a snahou získať zákazníka. Je to reakcia na zmenu správania sa spotrebiteľa, ktorý v súčasnosti uprednostňuje väčšie a komplexnejšie nákupy v dlhších časových intervaloch. Zvýšenie nákladov na triedený zber sa môže v plnom rozsahu preniesť do cien výrobkov, a to až do výšky dvaapolnásobku súčasného recyklačného poplatku. Z tohto dôvodu považujeme aktuálny vývoj za krátkodobý jav a, naopak, môžeme očakávať zvýšenie cien nealkoholických nápojov v strednodobom období.

IGNORÁCIA AGRA V PLÁNE OBNOVY SA VYPOMSTÍ

Martin KrajčovičSlovenská aliancia moderného obchodu

– Ceny potravín sú ovplyvnené viacerými faktormi, ako sú cena energií, cena surovín, sezónnosť, náklady na personál a závisia aj od vývoja na európskom a svetovom trhu. Nehovoríme iba o samotných potravinách, ale aj napríklad vstupov do výroby, kde napríklad sledujeme zdraženie kŕmnych zmesí pre zvieratá, čo môže ovplyvniť počas roka aj cenový vývoj v niektorých komoditách. Veľa bude závisieť aj od toho, ako budú jednotlivé európske trhy pristupovať k oživeniu ekonomiky. Je to aj o pomoci agropotravinárskemu priemyslu zo strany jednotlivých štátov, kde Slovensko, žiaľ, dlhodobo zaostáva. Kým iné krajiny vyčlenili veľký objem financií na pomoc v rámci pandémie a zahrnuli vlastný agropotravinársky priemysel aj do Fondu obnovy EÚ, Slovensko v tomto smere zaostáva a domáci agropotravinársky priemysel ani nezahrnulo do tejto pomoci. Toto môže mať negatívny dosah na konkurencieschopnosť slovenských poľnohospodárov a potravinárov.

AJ CENA MÄSA PÔJDE HORE

Eva Forrai, Slovenský zväz spracovateľov mäsa

– Slovenský zväz spracovateľov mäsa predpokladá skôr rastúci trend cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov. Tento stav zároveň potvrdzujú aj výsledky už zrealizovaných aukcií na Nemeckej burze, ktorej vývojom sa trh riadi. Postupný, ale intenzívny nárast cien bravčových jatočne upravených tiel v priebehu štyroch po sebe nasledujúcich týždňov až na úroveň 1,50 €/kg znamená nárast ceny až o 26 %. Predpokladáme, že okrem zvýšeného dopytu Číny po bravčovom mäse budú mať vplyv na nárast ceny bravčového mäsa a mäsových výrobkov aj medziročný nárast úrovne minimálnej mzdy na hodnotu 623 €, čo predstavuje zvýšené prevádzkové náklady výrobcov a zmena spotrebiteľského správania z dôvodu pandémie.