Konzumácia rýb je dôležitá najmä pre vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a vitamínov A a D.

Zdroj: TASR; ekonomický servis

Dátum: 19. februára 2021

Konzumácia rýb je dôležitá najmä pre vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a vitamínov A a D.

Obchodné reťazce združené v Slovenskej aliancii moderného obchodu (SAMO) predali počas minulého roka celkovo 3460 ton rýb. „Medziročné rastie predaj rýb, či už chladených alebo mrazených, ale je treba povedať, že prevahu v konzumácii majú morské ryby. Veľmi obľúbenou rybou pre Slovákov je losos, no spotrebitelia si už nachádzajú oveľa viac cestu aj k sladkovodným rybám chovaným na Slovensku ako pstruh alebo sumček africký,“ uviedol predseda SAMO Martin Krajčovič. Konzumácia rýb je dôležitá najmä pre vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a vitamínov A a D. Aj napriek zdraviu prospešným argumentom táto spotreba na Slovensku nedosahuje úroveň prímorských štátov, respektíve štátov s vysokou nutričnou úrovňou stravy. V tejto súvislosti sa slovenskí šéfkuchári zo združenia Aregala – kuchári bez hraníc rozhodli upozorniť na to, že kvalitné suroviny je možné nájsť aj výlučne na Slovensku. Na Popolcovú stredu (17. 2.) pripravili v jedálni pre seniorov na Vojvodskej ulici v Košiciach špeciálne pôstne menu, v ponuke bol aj sumček africký s krémovým krupotom. Podporu iniciatíve vyjadrila európska kuchárska únia Euro-Toques. „Prostredníctvom našich členov odporúčame častejšie zaraďovanie rýb do ponuky a veríme, že práve slovenská produkcia bude mať na slovenských tanieroch čoraz väčší priestor,“ uviedol prezident Euro-Toques Slovensko Ján Duda.