Sladká maškrta nás vyjde drahšie. Sú za tým energie aj preprava

Zdroj: finweb.hnonline.sk, Autor: Rastislav Tinák

Dátum: 12. októbra 2021

Zdroj: Reuters

Zdroj: Reuters

Producenti čokolád museli pristúpiť k zvyšovaniu cien. V posledných mesiacoch na ne tlačia najmä vysoké náklady.

Sladkosť na nervy síce často pomáha, ale jej cena v najbližších mesiacoch už taká uvoľňujúca nemusí byť. Obchodníci sa s blížiacim sa Mikulášom a Vianocami postupne pripravujú na zvýšený dopyt po čokoláde, ale jeden z najväčších výrobcov sladkostí, spoločnosť Nestlé, už avizovala zdražovanie o štyri až 13 percent. K tomu má dôjsť v blízkom čase.

V podobnej situácii je aj výrobca čokolády Lyra, ktorý zdvihol ceny už od októbra. „Snažili sme sa tento krok odďalovať, koľko bolo možné, ale po siedmich rokoch sme ich napokon museli zvýšiť v priemere o štyri až šesť percent,“ vyjadril sa majiteľ spoločnosti Karol Stýblo. Dôvody sú pritom jednoduché – náklady im tento rok rástli v každom smere.

Suroviny rastú po svojom

Podľa Stýbla sa to začalo už s pandémiou, ale hlavný problém prišiel až v posledných týždňoch – cena energií im narástla až okolo 50 percent. Ešte vyššie sa dostala preprava importovaných kontajnerov, za ktorú platia dvojnásobne viac. Posledným klincom boli suroviny, napríklad lieskové orechy, ktorých hodnota na trhu po zlej úrode stúpla približne o 40 percent.

Súčasnému stavu pritom nepomáha ani dohoda Ghany a Pobrežia Slonoviny, ktoré tvoria celkovo 70 percent svetovej produkcie kakaa. Tieto africké krajiny sa totiž rozhodli pridať ku každej exportovanej tone suroviny prémiový 400-dolárový poplatok a pomôcť tak domácim farmárom s nízkymi platmi. Veľa vývozcov z týchto štátov však pre to nemá pochopenie a so zvýšenými platbami nesúhlasia.

Aj keď tohtoročná produkcia kakaa patrí medzi tie lepšie, na svetových trhoch sa to zatiaľ neprejavilo. Komodita sa totiž pohybuje na úrovni 2 691 dolárov za tonu, čo je v porovnaní s júlom nárast o 16 percent. Podľa analytika Adama Hrdličku zo spoločnosti Capital Markets síce cena mierne vzrástla, ale z dlhodobého hľadiska nie je ničím výnimočným.

Dlhodobé zmluvy vyhrávajú

Problém s ingredienciami majú aj pri výrobe čokolády vo firme Chocomaze. Najväčší nárast zaznamenali pri mrazom sušených plodoch, ktoré od začiatku roka stúpli o 55 percent. K zvyšovaniu cien však zatiaľ pristúpiť nemuseli. Spoločnosť totiž nenechala nič na náhodu a suroviny si zazmluvnili na rok dopredu. Tento ťah sa im oplatil a najbližšie budú zmluvy riešiť až v januári. Majiteľka Katalin Papp Vargha však očakáva, že v budúcom roku budú musieť k zdražovaniu pristúpiť aj oni. „To už bude nevyhnutné. O koľko, to sa ešte uvidí, lebo suroviny sa zazmluvňujú v januári, ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa to bude pohybovať od päť do 10 percent,“ konštatuje.

Vývoj cien surovín, a najmä kakaa, je však pri výrobe čokolád v budúcnosti podľa Hrdličku nejasný. „Ale má to určite stropy, keď už nebude trh ochotný platiť za túto komoditu,“ pripomína analytik. Spotrebitelia by tak nemuseli pocítiť príliš veľké zdražovanie.

Potvrdzuje to aj distribučná spoločnosť TOL, ktorá na strane producentov pocítila zvýšenie v prípade čokolád zhruba o päť percent, ale to sa neprenieslo do konečnej ceny výrobkov v obchodoch. Slovenská aliancia moderného obchodu vysvetľuje, že to závisí od dohôd medzi dodávateľmi a predajcami.