Veľká zmena na pultoch! V slovenských obchodoch sa už môžu predávať aj potraviny “po záruke”

Zdroj: glob.zoznam.sk, Autor: Redakcia

Dátum: 30. augusta 2022

Zdroj: TASR/František Iván

Zdroj: TASR/František Iván

Extrémne zdražovanie potravín zasiahlo na Slovensku všetky sociálne skupiny. Ceny išli extrémne hore a ich výška dosahuje niekoľkoročné maximá. Dôvodom je rastúca inflácia, zvyšovanie cien energií, prepravných nákladov, ale aj extrémne sucho.

Ale aj napriek tomu je stále u nás veľké plytvanie potravinami. To má minimalizovať novela zákona, ktorá na Slovensku platí od 1. júla 2022. Už mesiac si totiž môžeme kupovať aj takzvané potraviny “po záruke”. Do platnosti vstúpila legislatíva, ktorá takýto predaj umožňuje. Ako uvádza Slovenská aliancia moderného obchodu na svojej oficiálnej stránke produkty, ktoré máme v chladničke či komore, môžeme podľa odborníkov pokojne skonzumovať aj po minimálnej dobe trvanlivosti a tým sa ušetria v domácnostiach aj desiatky EUR. “Od 1. júla smú predávať potraviny po záruke aj obchody. Dovtedy ich museli buď vyhodiť alebo darovať charite. Teraz ich môžu ponúkať zákazníkom. Táto zmena prinesie prospech najmä sociálne slabším ľuďom na Slovensku a súčasne zníži plytvanie potravinami,“ hovorí predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Základnou a zásadnou podmienkou je, aby potraviny po minimálnej dobe trvanlivosti boli bezpečné. Navyše v obchodoch ich môžu predávať iba v prevádzke, v ktorej sa potraviny nachádzali pred uplynutím dátumu minimálnej trvanlivosti a len konečnému spotrebiteľovi. Tieto potraviny musia byť oddelene od ostatných potravín a zreteľne označené konkrétnymi údajmi o tom, že ide o produkty, ktorým uplynul dátum minimálnej trvanlivosti a že ich chuťové parametre môžu byť zmenené. Je tu však aj ďalšie ale. Potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti sa nesmú používať ako zložky pri príprave jedla. Výnimku zo zákazu majú iba charitatívne organizácie.

Ako upozorňuje Slovenská aliancia moderného obchodu, výrobcovia a obchody používajú rôzne formulácie pre dátumy spotreby. „Dátumy, ktoré vidíme na etiketách potravín, však zvyčajne nesúvisia so skutočným znehodnotením potravín. Namiesto toho tieto dátumy skôr hovoria, ako dlho si jedlo zachová najlepšiu chuť a štruktúru. Ak potraviny skladujeme a zaobchádzame s nimi správne, môžu totiž byť niekedy ešte dobré aj po dátume vytlačenom na obale,“ povedal pre Slovenskú alianciu moderného obchodu gastroenterológ Ladislav Kužela.

„Napríklad sa ukázalo, že mliečne výrobky sú dobré aj týždeň po dátume spotreby. Vajcia sa dokonca ukázali, že sú bezpečné ešte dlhšie. Jedlo sa dátume spotreby síce úplne nepokazí, ale môže sa buď vysušiť, alebo nebude chutiť tak dobre. Treba vždy čuchom a zrakom skontrolovať či daná potravina nevykazuje známky pokazenia. Keďže však v kontaminovaných potravinách sa dokážu rozmnožiť baktérie, vždy sa uistite, že potraviny skladujete správne,“ vysvetľuje Kužela a dodáva. „Ak potraviny ležia pri izbovej teplote dlhšie ako 2 hodiny, vyhoďte ich. Po príprave jedla rýchlo uskladnite zvyšky, aby ste predišli kontaminácii. Dobré je taktiež udržiavať svoje kuchynské pulty a povrchy na prípravu jedla čisté. Ak jedlo neplánujete ihneď použiť, zmrazte ho. Baktérie nemôžu rásť pri teplotách pod bodom mrazu, takže mrazenie predlžuje trvanlivosť potravín.“

Ale nie všetky potravinové produkty sa môžu predávať aj po uplynutí minimálnej doby trvanlivosti. Zakázané je predávať napríklad dojčenskú výživu, detské potraviny, vajcia alebo mäsové konzervy. Čo by ste preto mali vedieť o potravinách, ktoré sú po minimálnom dátume trvanlivosti? Vysvetľuje Slovenská aliancia moderného obchodu.

Aký rozdiel je medzi dátumami?

Dátum spotreby – týmto dátumom sa označujú potraviny, ktoré z mikrobiologického hľadiska rýchlo podliehajú skaze a z tohto dôvodu môžu po krátkom čase predstavovať bezprostredné nebezpečenstvo pre zdravie ľudí.

Dátum minimálnej spotreby – dátum, do ktorého si potraviny, ak sú riadne skladované, uchovávajú svoje špecifické vlastnosti.

Ako sú označené potraviny po dobe záruky?

Takto predávané potraviny musia byť oddelene umiestnené od ostatných potravín a zreteľne označené, že ide o potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Všetky na jednom mieste, nie po celej predajni.

Ako dlho po dátume minimálnej spotreby budú môcť byť takéto potraviny v predaji?

Novelou sa neupravuje doba predaja potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Za bezpečnosť týchto potravín zodpovedá predajca, preto musí starostlivo zvážiť, ako dlho bude potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti predávať.

Sú takéto potraviny lacnejšie?

Áno, výšku zľavy si určí sám obchod.

Ktoré potraviny môžu byť takto predávané?

Všetky potraviny, ktoré majú označenie o dátume minimálnej spotreby. Čiže od pečiva cez konzervy, vajcia, maslo, mäso…

Kedy ich obchod môže predávať

len ak sú bezpečné

len vo svojich vlastných prevádzkach

len konečnému spotrebiteľovi

len ak sú zreteľne oddelené od ostatných potravín, pričom miesto predaja je zreteľne označené určitými údajmi

najviac 45 dní od uplynutia dátumu minimálnej trvanlivosti