Ceny potravín na Slovensku zatiaľ nerastú, hoci dopyt je obrovský. Ak by ceny vyleteli, štát ich môže zmraziť

Dátum: 20. marca 2020

Tovarov je dosť, mlynári majú toľko objednávok, že hľadajú nových ľudí.
Zdroj: SME Strana: 4,5  Dátum: 20.03.2020 Autor: Tatiana Kapitánová
BRATISLAVA. Veľký dopyt vyprázdňujúce sa regály a výroba roztočená na plné obrátky.
Na väčšie nákupy potravín sa vybrali aj tí, čo ešte do nedávna nemali v komore prakticky nič. Ľudia si pre strach z koronavírusu robia zásoby.
Potravinári i obchodníci spotrebiteľov ubezpečujú, že potravín je dosť pre všetkých. Síce po nárazovom dopyte sa môže stať, že produkt je nedostupný, ale ide o dočasný výpadok.
Obchodníci musia tovar objednať od dodávateľa, prípadne nájsť iného, tovar naskladniť, doviezť do predajne a vyložiť na pult. Zároveň
upozorňujú, aby sa ľudia zásobovali primerane vlastným potrebám.
Známe sú prípady, keď sa v predajniach zákazníci hádali pre antibakteriálne mydlá, alebo kričali na predavačky, že ich nemajú na pultoch. Okrem agresívneho správania však zvýšený dopyt a dočasný nedostatok môže spôsobiť aj rast cien.
Zásobovanie v prvom rade Obchodníci hovoria, že sa tak zatiaľ nedeje. „Situácia v súvislosti s koronavírusom zatiaľ nemala vplyv na koncové ceny pre zákazníkov,“
uvádza Marek Koštrna, marketingový riaditeľ spoločnosti Terno rea- estate, ktorá prevádzkuje siete Terno a Kraj.
Sieť Billa tvrdí, že v krízovom období je ich prvoradým cieľom zabezpečiť ľuďom dostatok potravín, aby si zákazníci mohli v predajniach nakúpiť všetko, čo potrebujú zo sortimentu od najlacnejšieho až po prémiový tovar. „Ziskovosť ide v tomto prípade bokom,“
potvrdzuje hovorkyňa siete Kvetoslava Kirchnerová.
Podľa Slovenskej aliancie moderného obchodu to, aký vplyv bude mať kríza na ceny nielen v dnešnej situácii, ale aj v budúcnosti, ukáže až čas.
„Chcem však zdôrazniť, že obchodné reťazce združené v SAMO sa správajú zodpovedne aj v čase krízy a primárne robia maximum len v tom, aby zabezpečili dostupnosť potravín a drogérie pre ľudí na Slovensku,“ uvádza jej predseda Martin Krajčovič.
Ceny potravín rástli od nového roka bez prispenia koronavírusu.
Úlohu zohra- napríklad africký mor ošípaných v Číne. „Rapídne klesli stavy ošípaných a ceny bravčového mäsa sa zvýšili, čo bola prirodzená vec,“ uvádza hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.
„Od začiatku roka priebežne až doteraz rastú ceny niektorých mliečnych výrobkov, výrobkov vyrábaných na Slovensku a ceny cukru,“ konštatuje konateľ Delia potraviny Jozef Berko. Dodávatelia to podľa neho vysvetľujú zvýšením cien surovín, ako aj vyššími nákladmi na prácu.
„Vývoj cien, samozrejme, závisí od vývoja cien surovín, ktoré najviac ovplyvňujú zmeny predajných cien. Hypoteticky v snahe zastavenia šírenia koronavírusu môže dôjsť k obmedzeniu dodávok určitej časti potravín, čo bude môcť mať vplyv na zvýšenie ich cien,“ pokračuje Berko.
Podľa Jany Holéciovej nikto momentálne v tejto situácii nemá záujem o zdražovanie.
„Na základe telefonického prieskumu medzi mlynármi, výrobcami cukru, pekármi a mliekarmi môžem povedať, že žiadny z týchto základných potravinových segmentov nehovorí o zdražovaní odbytových cien, teda cien, za ktoré predávajú svoje výrobky obchodu,“ potvrdzuje s tým, že potravinári hovoria o korektnosti v celom dodávateľskom reťazci.
Pevné ceny Aby sa súčasnú situácia nerozhodol niekto zneužiť, slovenskí pekári navrhli krízovému štábu vyhlásenie cenového moratória na suroviny a obalový materiál.
„Navrhujeme dočasne zafixovať ceny v celom distribučnom reťazci – u obchodníkov, dodávateľov, ale i výrobcov,“
vysvetľuje predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová.
Štát k takejto regulácii môže pristúpiť za určitých podmienok, ktoré upravuje zákon o cenách. Za súčasnej situácie to môže byť aplikácia ustanovenia, podľa ktorého môžu byť ceny regulované v prípade, „ak vznikne mimoriadna trhová situácia s priamym vplyvom na ceny tovarov na tuzemskom trhu ohrozujúcim cenovú stabilitu alebo dostupnosť tovarov“.
Ceny sa dajú regulovať dvojakým spôsobom, a to buď určením ceny, alebo určením podmienok, za akých sa môžu dohadovať.
„Ak by teda vláda vyhovela požiadavkám pekárov na dočasné zafixovanie cien, mohla by pristúpiť k regulácii cien aj v celom distribučnom reťazci, pričom ceny by mohla stanoviť ako pevné ceny, ktoré nie je prípustné zmeniť, alebo aj ako maximálne ceny, ktoré nie je prípustné prekročiť,“ vysvetľuje Ján Kapec, senior advokát Have- and Partners.
Ak by sa tak stalo, podnikatelia by nemali v prípade strát nárok na odškodnenie.
„Ak budú splnené podmienky na reguláciu cien v zmysle zákona o cenách a štát následne pristúpi k regulácii spôsobom a postupom stanoveným v tomto zákone, bolo by pre podnikateľov pomerne obťažné si od štátu uplatniť kompenzáciu,“ hovorí advokát. Nádej na uplatnenie nárokov by mali iba vtedy, keby štát pri regulácii postupoval nezákonne.
Na internete sa objavili podnikavci, ktorí ponúkali extrémne predražené rúška či mydlá za desiatky eur. Svoje „podnikanie“ obhajovali slovami, že biznis je biznis.
Podľa advokáta by predaj respirátorov či rúšok za premrštené ceny nema- byť trestným činom.
„V konkrétnych prípadoch (ak by sa zároveň preukázalo takýmto konaním zneužitie niečej tiesne, neskúsenosti alebo rozumovej slabosti, alebo rozrušenia) by mohlo takýmto konaním dochádzať k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu úžery, pričom posúdenie by bolo v rukách polície,“ vysvetľuje Kapec. Tvrdí, že ide v prvom rade o etický problém.
Nastupujúca koalícia súhlasí s opatreniami, ktoré prijala dosluhujúca vláda. Podľa Veroniky Remišovej zo strany Za ľudí, by sa však dali napríklad stanoviť fixné ceny rúšok.
Dopyt je ohromný Výrobcovia potravín hlásia, že evidujú prudký nárast dopytu o svoje výrobky. V prípade pekárenských produktov je to o 40 – 50 percent.
„Zvýšený záujem pociťujú aj mlynári, ktorí hovoria, že im chýba dnes viac ako 50 ľudí na balenie múky. Očakávame, že tento stav bude pokračovať aj nasledujúce týždne, a preto hľadáme desiatky nových zamestnancov,“
potvrdzuje Lopúchová.
Zamestnancov v týchto dňoch naberajú aj obchodníci.
Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná v utorok konštatovala, že v distribučných skladoch na Slovensku je dostatočné množstvo potravín.
„Tovaru je dokonca v skladoch viac ako za bežnej prevádzky, pretože počet objednávok je taký veľký, že prevažuje naskladňovanie materiálu nad výdajom. Sortimentná skladba je taká, že je dostatok všetkého, čo potrebujeme.
Vôbec nie je dôvod na nejakú paniku,“ uviedla na brífingu.
Odporúčania Ako nakupovať – Vyhnite sa nákupom v čase špičky. Deti nechajte doma.
– Nakupujte iba to, čo naozaj potrebujete. Ak sa zásobíte priveľkým množstvom, ohrozíte dennú dostupnosť tovaru pre iných.
– Počas nákupu dodržujte bezpečnostnú vzdialenosť.
– Plaťte bezhotovostne.
– Ak je to možné, použite samoobslužné pokladnice.
– Noste rúško alebo iné zakrytie úst a nosa po celý čas nákupu.
– Ani počas nakupovania sa nedotýkajte tváre, najmä pier, nosa a očí.
– Nenaberajte čerstvé výrobky (najmä pekárske) holými rukami, používajte jednorazové rukavice, vrecká alebo kliešte.
Obchodníci tvrdia, že zásob je dosť, aj keď ľudia nakupujú vo veľkých dávkach