Hydinári a obchod sa sporia o kuracinu

Dátum: 17. decembra 2016

Zdroj: Pravda, Dátum: 16.12.2016, Autor: Jozef Sedlák

Na Slovensku stagnuje spotreba hydinového mäsa a nič na tom nemala zmeniť ani o desať percent znížená sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) na chladené hydinové mäso. Tvrdí to Únia hydinárov Slovenska, podľa ktorej sa už niekoľko rokov nedarí zvyšovať sebestačnosť krajiny v produkcii hydiny. Obchod to odmieta.
Domáca produkcia hydiny kryje spotrebu len na 54 percent, hoci koncepcia rezortu pôdohospodárstva z roku 2013 ráta s jej zvýšením aspoň na 80 percent.
Uvedené fakty podľa hydinárov znamenajú, že takmer každá druhá porcia kuraciny či kúpeného kurčaťa pochádza z dovozu. Pritom slovenskí hydinári sú schopní vyrobiť viac hydiny a odčerpať z trhu desaťtisíce ton obilia a kukurice, ktoré sa vzhľadom na upadajúcu živočíšnu výrobu exportujú. Slovensko dováža kurence vykŕmené v okolitých krajinách možno aj z nášho vyvezeného obilia. Alebo až z ďalekej Brazílie.
Dlhodobá stagnácia kedysi produktívneho hydinárskeho odvetvia má podľa riaditeľa Únie hydinárov Slovenska Dalniela Molnára viacero príčin. Slovensko nedrží krok s najbližšími konkurentmi – Českom, Maďarskom, Poľskom a Rakúskom, ktorých vlády poskytujú svojim hydinárom podpory. Paradoxne, na Slovensku dotácie pre hydinárov klesajú.
„Podpora výkrmu hydiny sa na Slovensku každoročne znižuje a v roku 2016 dostali hydinári iba jednu dvanástinu z výšky podpôr spred dvoch rokov,“ povedal Daniel Molnár. Súčasná situácia môže podľa Molnára ohroziť chovy a spracovanie hydiny a úplne znížiť sebestačnosť krajiny v produkcii mäsa, na ktoré má viac než dosť vlastných krmív, moderné farmy i potrebnú chovateľskú skúsenosť. Od začiatku tohto roka platí na Slovensku znížená sadzba DPH na vybrané druhy potravín, medzi ktoré bolo zaradené aj hydinové mäso. Vláda aj hydinári očakávali, že to prinesie pokles cien a povzbudí spotrebu domácich potravín. Výsledok je však podľa hydinárov rozpačitý. Domáca výroba za prvých desať mesiacov tohto roka je na rovnakej úrovni ako v roku 2015. Molnár si myslí, že je to aj preto, lebo cena hydinového mäsa sa na pultoch medziročne takmer nezmenila. Pokles cien chladeného mäsa bol minimálny, pričom pri niektorých hydinových výrobkoch ceny dokonca vzrástli.
„Spracovateľov hydiny tlačí obchod do takmer likvidačného znižovania cien. Odbytová cena hydinového mäsa, za ktorú spracovatelia predávajú mäso obchodným reťazcom, medziročne poklesla o 20 až 25 percent a napríklad chladené kurča dnes musia predávať za nižšiu cenu, ako sú jeho výrobné náklady,“ uviedol Daniel Molnár.
Podľa riaditeľa Únie hydinárov reťazce robia neustále nové výberové konania s jediným cieľom maximálne znížiť nákupné ceny hydinového mäsa. Má to negatívny dôsledok aj na chovateľov hydiny, ktorým farmárske ceny kurčiat predávaných do mäsokombinátov nepokrývali ani výrobné náklady. Na kilograme prerábali vyše päť centov. Hydinári tvrdia, že na zníženej sadzbe DPH v roku 2016 profitujú jedine nadnárodné obchodné spoločnosti, ktoré si zvýšili prirážku k nákupným cenám na úkor slovenských poľnohospodárov a potravinárov.
Obchodníci s týmto názorom nesúhlasia. „Obchodníci združení v SAMO striktne dodržiavajú zavedenie 10–percentnej DPH na vybrané druhy potravín, tak ako sa k tomu zaviazali pri podpise memoranda,“ reagovala Katarína Fašiangová, predsedníčka SAMO.
Podľa Kataríny Kadašiovej, hovorkyne Tesco, jednej z najväčších obchodných sietí na Slovensku „Tesco Stores SR ceny hydiny znížila v januári v súlade so zákonom o DPH, čo potvrdili aj viaceré kontroly. V priebehu roka sme niektoré predajné ceny hydiny a hydinového mäsa skôr znižovali. Ceny určuje trh a do cenotvorby vstupuje viacero faktorov.“
Kadášiová zdôraznila, že objem predaja hydiny sa odvíja od záujmu spotrebiteľov. „Aktuálne zaznamenávame už niekoľko týždňov zvýšený záujem o hydinové mäso a hydinu, resp. nárast objemu predaja. Navyše, 90 percent ponúkanej hydiny v obchodoch Tesco je slovenského pôvodu,“ zdôraznila Kadašiová. S hydinármi vôbec nesúhlasí reťazec Kaufl and. Na porovnanie uviedol bežné neakciové pultové ceny dvoch hlavných hydinových výrobkov. Kurča predávané v decembri 2015 po 2,39 eura a tohto roku v decembri po aplikácii nižšej DPH po 2,19 eura za kilogram. Kaufland zdôraznil, že akciové ceny sú medziročne ešte nižšie ako len o prepočet zníženej DPH, a to až o 17 percent. V reťazci odmietajú, že by DPH nemala vplyv na predaj hydiny. „Zaznamenali sme medziročný nárast predaja o viac ako 20 percent. Naopak, stretávame sa s opačným fenoménom: slovenskí producenti nemajú dostatok produktov pre našich zákazníkov,“ uviedla Monika Langová z Kauflandu.