Miliónové pokuty zostávajú

Dátum: 25. októbra 2016

Zdroj: TV Markíza, Televízne noviny, Dátum: 24.10.2016

Mária CHRENEKOVÁ PIETROVÁ, moderátorka
——————–
Obchodníci sa polepšili, no miliónové pokuty ostávajú. Reťazce to považujú od štátu za podraz. Kým v odbornej diskusii sa vraj dohodli na nižších sankciách, do parlamentu prišli pokuty nezmenené.

Marek GUDIAK, redaktor
——————–
Toto je zoznam hriešnikov. Doteraz štát rozdal miliónové pokuty 9-krát. Možno aj vďaka nim sa obchodníci polepšili. Za ostatné tri roky našli inšpektori v ich prevádzkach najmenej nedostatkov.

Jozef BÍREŠ, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR
——————–
Je určitý trend zlepšenia, ale tie prevádzky ešte majú naozaj čo robiť.

Marek GUDIAK, redaktor
——————–
Lepšia úroveň na predajniach sa mala premietnuť aj do novely zákona o potravinách. Obchodníci vraj dostali prísľub, že miliónovým pokutám odzvoní. Štát sa však svojho biča na reťazce nevzdal.

Katarína FAŠIANGOVÁ, Slovenská aliancia moderného obchodu
——————–
Celá tá konštruktívna debata, na ktorej pracovali, ako rezortní pracovníci, tak aj odborná verejnosť, v podstate bola hodená do koša.

Vladimír MACHALÍK, hovorca ministerstva pôdohospodárstva
——————–
Cieľom novely zákona o potravinách nebolo znižovanie pokút, ale bolo to rozšírenie možností darovania potravín po dátume minimálnej trvanlivosti charitatívnym organizáciám a potom výhrady Európskej komisie.

Marek GUDIAK, redaktor
——————–
Potravinový zákon si v minulosti vyslúžil prívlastok jogurtový. Obchodníci ho tak označujú práve kvôli miliónovým pokutám, ktoré štát rozdáva aj za pokazené jogurty. Stačí, ak im vraj nájde inšpektor nájde v jednej prevádzke trikrát za sebou.

Katarína FAŠIANGOVÁ, Slovenská aliancia moderného obchodu
——————–
Pýtam sa, ktorý obchodný reťazec by chcel úmyselne toto predávať? Prečo by to robil, aby si vytvoril väčší zisk? Veď to je predsa nezmysel.

Marek GUDIAK, redaktor
——————–
Sankcie sú prehnané aj podľa odborníka na hygienu a bezpečnosť potravín a čestného člena Aliancie moderného obchodu. Je presvedčený, že to môže viesť až k zbytočnému pridávaniu chémie do potravín.

Jozef GOLIAN, katedra hygieny a bezp. potravín SPU v Nitre
——————–
Vždy je lepšie vyhodiť to jedno zhnité jablko, ako nakupovať jablká, ktoré boli niekoľkokrát chemicky ošetrované a ktoré nezhnijú, aj keď si ho doma kúpite a necháte ho pri izbovej teplote, tak ešte dva mesiace vôbec nezhnije, lebo je chemicky ošetrované.

Marek GUDIAK, redaktor
——————–
Inšpektori sú však presvedčení, že ľudia sú na kvalitu stále citlivejší a v obchodoch si žiadajú vyššie a vyššie štandardy.

Vladimír MACHALÍK, hovorca ministerstva pôdohospodárstva
——————–
4 z 5 kontrol naozaj nájdu porušenia. To znamená 81%, takže je naozaj potrebné, aby sme sa zameriavali na kontroly práve v predajniach, ktoré predávajú potraviny.

Marek GUDIAK, redaktor
——————–
Zákon ešte čaká druhé čítanie v parlamente. Ak ním prejde, miliónové pokuty budú realitou aj budúci rok. Marek Gudiak, Televízia Markíza.