Nové opatrenie Európskej únie pre potraviny

Dátum: 13. decembra 2016

Zdroj: Rádio Regina, Dátum:13.12.2016, 12:00 Žurnál Rádia Regina

Matej BARÁNEK, moderátor
——————–
Európska únia začína bojovať proti obezite novým označovaním potravín. Od dnes musia byť na každej potravine v členských štátoch uvedené jej výživové hodnoty. Povinnostiam sa vyhnú len drobní farmári. Otázne zostáva, či opatrenie bude mať vplyv aj na zdravie obyvateľstva.

Jana OBRANCOVÁ, redaktorka
——————–
Vysoká spotreba nezdravých jedál a priberanie Európanov viedlo k novým pravidlám v označovaní potravín. Údaje o výživovej hodnote musia výrobcovia uvádzať povinne, potvrdil Michal Feik z ministerstva pôdohospodárstva.

Michal FEIK, z ministerstva pôdohospodárstva.
——————–
Ide o údaje o energetickej hodnote, o množstve solí, cukrov, nasýtených mastných kyselina  tieto údaje tam musia byť uvedené ak aj je to hodnota nulová.

Jana OBRANCOVÁ, redaktorka
——————–
Podľa Martiny Gondekovej z Výskumného ústavu živočíšnej výroby, by si spotrebitelia mali všímať na etiketách najmä údaje o nasýtených mastných kyselinách a cukroch.

Martina GONDEKOVÁ, z Výskumného ústavu živočíšnej výroby
——————–
To množstvo, by tam malo byť čo najmenšie a čo sa cukrov týka pod tých 10 gramov, je také optimálne množstvo.

Jana OBRANCOVÁ, redaktorka
——————–
Jozef Golian z Katedry hygieny a bezpečnosti potravín slovenskej poľnohospodárskej univerzity ale upozorňuje, že povinné je len uvádzanie výživových hodnôt na 100 gramov alebo 100 mililitrov výrobku.

Jozef GOLIAN, z Katedry hygieny a bezpečnosti potravín slovenskej poľnohospodárskej univerzity
——————–
Spotrebiteľ si to musí prirátať, čo je dosť problematické.

Jana OBRANCOVÁ, redaktorka
——————–
Nové označovanie sa týka produktov vyrobených u nás i v zahraničí. Za nesprávne označovanie hrozí výrobcom pokuta od 100 do 100-tisíc eur. Otázne zostáva, či spotrebitelia budú etikety aj čítať.

spotrebiteľ
——————–
Keď sú to také malé blšky, tak koľkokrát výrobok ani nekúpim, lebo si to neviem prečítať.

spotrebiteľ
——————–
Čítam ale nie na všetkých výrobkoch, čítam väčšinou iba na takých zdravších. Čo sa týka napríklad napolitánok, tak nečítam.

Jana OBRANCOVÁ, redaktorka
——————–
Podľa Jozefa Goliana z SPU nemožno dopredu predpovedať, či bude mať opatrenie aj efekt na zdravie ľudí.

Jozef GOLIAN, z Katedry hygieny a bezpečnosti potravín slovenskej poľnohospodárskej univerzity
——————–
Mali by tam uvedené semafory, ktoré by podľa môjho názoru lepšie odrážali stav tej potraviny červená ako najmenej prijateľná z hľadiska nutričného, toto sa žiaľ nepodarilo.

Jana OBRANCOVÁ, redaktorka
——————–
Označovaniu potravín sa vyhnú len drobní farmári, pre tých by to bola administratívna aj finančná záťaž, museli by totiž zaplatiť za rozbory potravín a aj tlačiť etikety na obaly výrobkov. Zákon, ktorý ich z povinnoati vyjme ale začne platiť až od nového roka. Potravinoví inšpektori ale deklarujú, že dovtedy obchádzanie nariadenia u drobných farmárov budú tolerovať. Jana Obrancová, RTVS.