V obchodoch si priplatíme Prečo stúpajú ceny potravín aj po zrušení odvodu?

Dátum: 16. mája 2019

Zdroj: Nový čas Dátum: 16.05.2019 Autor: Jozef Čavojec, Ivan Šuplata
BRATISLAVA – Zdá sa vám, že v obchode nechávate čoraz viac peňazí? V tomto prípade zdanie neklame. Z najnovších údajov štatistického úradu vyplýva, že aj v apríli sme za potraviny zaplatili viac ako pred rokom. Čo za rok najviac zdraželo? Aký vplyv na vývoj cien má zrušenie špeciálneho odvodu obchodných reťazcov?
Ceny potravín a nealkoholických nápojov v apríli medziročne vzrástli o 2,9 percenta. Oproti marcu to je síce o čosi menej, ale za niektoré komodity si poriadne priplatíme. Biela kapusta zdražela o 153 %, cibuľa o 110 %, zemiaky o 58 %. Bravčová krkovička s kosťou stojí o 21 % viac. „V apríli najviac zdraželi viaceré druhy zeleniny. Zvýšenie ceny ale evidujeme aj v prípade rožkov či chleba. Za zmienku rozhodne stojí aj vývoj cien bravčového mäsa,“ tvrdí Eva Sadovská zo Slovenského farmárskeho družstva. Z mesiaca na mesiac sa to tak nejaví. Ceny potravín a nealkoholických nápojov vzrástli iba o 0,1 percenta. Obchody mohli pozitívne reagovať na zrušenie zákona o osobitnom odvode, ku ktorému parlament pod tlakom udalostí prikročil začiatkom apríla. „Otázkou ostáva, ako rýchlo budú obchodné reťazce korigovať ceny potravín smerom nadol a do akej miery bude tento pokles korigovaný ostatnými faktormi (ceny vstupov, príplatky za prácu), ktoré tlačia ceny potravín už niekoľko mesiacov nahor,“ dodáva analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.
MÔŽU ZA TO AJ PRÍPLATKY A POUKAZY Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchoduSlovenská aliancia moderného obchodu otvorene od začiatku roka komunikovala , že na ceny bude negatívne vplývať zvyšovanie cien energií, minimálnej mzdy, výrazné zvýšenie príplatkov za prácu v noci, sviatky a cez víkend. Rovnako sme hovorili, že negatívny vplyv môžu mať aj zavedenie rekreačných poukazov a zákon o neprimeraných podmienkach, ktorý je účinný od 1. mája. Všetky tieto faktory zaťažujú nielen obchodníkov, ale aj farmárov a spracovateľov, čiže tlačia ceny nahor v celej vertikále, čo sa môže prejaviť aj na koncovej cene pre spotrebiteľa. Že tento nárast je objektívny, potvrdzuje aj to, že v priemere obchodníci, ktorí mali byť zaťažení odvodom, majú nižšie pultové ceny ako tí, ktorí zaťažení nemali byť. To znamená, že ceny rástli aj u obchodníkov, ktorých sa odvod nemal dotknúť.
BRAVČOVINA DRAŽIE PRE MOR Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho družstva – Pred mesiacom zarezonovala informácia, že v dôsledku afrického moru ošípaných rastú ceny bravčového mäsa na svetových trhoch. Odhady boli také, že postupne sa to premietne aj do cenoviek v našich obchodoch. V apríli sa cena krkovičky bez kosti medziročne zvýšila o pätinu. Aj v prípade ostatných výrobkov z bravčoviny bol zaznamenaný nárast ceny, ale miernejší.